Dona, Doneta, Donota al segle XXI

LEONOR PEDRICO SERRADELL (1951-2013)

La fotoperiodista Ileidatana es definia a ella mateixa amb aquestes paraules:

“ Em reconec com a fotògrafa i feminista. Fotògrafa, perquè he criat dues filles fent fotos i feminista perquè el feminisme ha estat una part molt important del meu projecte de vida. Ara estic jubilada, però encara em sento activa en tots dos aspectes …puc ser fotògrafa i feminista, o fotògrafa jubilada o feminista o jubilada. Mai feminista jubilada!”.

El primer concurs fotogràfic feminista Leo Pedrico es va convocar pel Grup De Dones Lleida el passat mes de setembre de 2014 amb el tema: Dona, doneta, donota al segle XXI. Aquest és un títol que correspon a una de les obres de la reconeguda escriptora catalana Maria Aurèlia Capmany, lluitadora, socialista i feminista, referent en la defensa dels drets de les dones en la seva vida professional i personal.  exposicio dona doneta donota

El guanyador d’aquesta edició va ser en Jaume Bernis Charles, veí d’Alcarràs amb un conjunt de 5 fotografies titulades “Al frente de la família” on la protagonista principal és la seva mare, la Carme. Des d’aquí us animem a que vingueu a veure-les per la gran sensibilitat i emoció que desprenen.

D’aquestes obres els membres del Jurat en diuen:

S’hi adiu perfectament al Dona, Doneta, Donota atès que: com a “donetes” les dones pageses pateixen una doble discriminació –com a dones i com a model de pagesia familiar abocada a la desaparició- i una gran invisibilització que es tradueix en manca de drets socials, dones que han treballat tota la vida i no tenen cap mena de cobertura assistencial i de pensions perquè els qui cotitzaven eren els homes, dones que a més de la feina al camp porten la de la casa i la reproducció de la vida; i alhora són unes autèntiques “donotes”, que tiren endavant la família i el seu mitjà de subsistència, en molts casos decidint o co-decidint amb els homes del nucli familiar les principals decisions professionals però sense el reconeixement extern del sector ni de la societat, sense que això les faci recular; “dones” que treballen com ningú en una feina considerada d’homes, per bé que la dona sempre ha estat present en les feines del camp.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s