Des del passat 13 de març, com ja sabeu, tots els centres i serveis al públic del Sistema Bibliotecari de Catalunya hem tancat per ordre del Departament de Salut com a mesura de prevenció i control de la infecció pel SARS-CoV-2.
Recordeu que no es poden retornar els documents que tingueu en préstec de la biblioteca i que la bústia romandrà tancada fins que es recuperi la normalitat. S’han renovat automàticament tots els terminis de préstec de manera que no es generarà cap tipus d’avís de retorn ni sanció.
Tot i aquesta situació excepcional les biblioteques públiques continuem oferint els nostres serveis a través de la xarxa.
COM HO FEM?
Teniu al vostre abast la biblioteca digital #eBiblioCat http://ebiblio.cat. Aquí trobareu més de 100.000 documents en format digital als quals podreu accedir des d’Internet: llibres electrònics, audiollibres, música, pel·lícules, documentals, enciclopèdies de referència, etc.
Per accedir-hi necessitareu donar-vos d’alta amb el vostre número de carnet, això sí, heu de tenir-hi associada una adreça electrònica.
QUI POT UTILITZAR EBIBLIO?
Pot fer ús d’eBiblio qualsevol persona que disposi del carnet d’usuari de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya.
Per accedir al servei cal que t’identifiquis amb el número de carnet d’usuari i la contrasenya o PIN.
COM HO FAREM?
Abans de poder entrar al servei de préstec electrònic de les biblioteques cal estar registrat al seu catàleg Argus. Per tant abans de començar:
Anirem a https://elmeuargus.biblioteques.gencat.cat/ . A la dreta hi ha un menú anomenat “El meu espai” amb tres opcions (Ajuda, El meu compte i Sol·licita el carnet). Clicarem a la segona: El meu compte.
Ens apareixeran 2 requadres, al primer hi hem de posar el nostre número de carnet de la biblioteca, el què apareix sota del codi de barres del vostre carnet i al segon requadre hi hem de posar una contrasenya que ens inventarem i ens servirà per entrar al servei de préstec en línia ebiblio. El sistema solament accepta contrasenyes de 6 posicions o caràcters i han de ser lletres i números.
Ja podeu accedir al catàleg des d’on podreu mirar els llibres que hi ha a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de la Generalitat de Catalunya, fer reserves, prorrogar préstecs i consultar el vostre historial de lectures.
COM HI ACCEDIREM?
El servei està disponible a l’adreça http://catalunya.ebiblio.cat. També s’hi pot accedir descarregant l’aplicació eBiblio disponible per iOS, des de l’App Store i per Android, des de Google Play.
Si entrem a través de l’ordinador anirem directament a eBiblio Catalunya però si ens descarreguem l’app, la primera vegada hem de seleccionar Catalunya perquè aquest servei és diferent en altres comunitats autònomes.
Un cop a dins, anem a l’apartar “el meu compte” on ens demana:
- Identificació d’usuari: es tracta del número del nostre carnet de la biblioteca. Com hem dit abans és el que hi ha just a sota del codi de barres.
- Contrasenya: és la mateixa que hem posat quan ens hem registrat al catàleg Argus (la que ha de tenir 6 caràcters alfanumèrics).
Ja només ens cal seleccionar els documents que volem en préstec.
I SI VULL LLEGIR EL LLIBRE D’EBIBLIO AL MEU E-BOOK?
Per poder llegir els teus préstecs de l’eBiblioCat en un lector electrònic hauràs de descarregar-te el programari gratuït ADE (Adobe Digital Editions) al teu ordinador i assignar “Odilo” com a proveïdor. El següent pas serà transferir l’arxiu al lector.
Com que hi ha molts tipus i marques de lectors diferents, per a més informació consulteu l’ajuda eBiblioCat a http://catalunya.ebiblio.es/ayuda/E0360/ca/preguntes_frequents.htm
També us recomanem consultar la llista dels dispositius compatibles.
SI NO TINC CARNET DE LA BIBLIOTECA HI PUC ACCEDIR?
També, degut al confinament des del departament de Biblioteques s’ha facilitat l’accés a tothom, només cal registrar-te, ser major de 14 anys i ja tindràs accés als serveis digitals. Disposaràs 3 mesos per anar a qualsevol biblioteca a recollir el carnet.
COM EM REGISTRO?
Amb aquest article hem intentat facilitar-vos l’accés a la biblioteca digital, si teniu qualsevol dubte podeu enviar la vostra consulta a aquesta adreça electrònica e-biblio.cultura@gencat.cat o bé, contactar amb la biblioteca mitjançant les xarxes socials (Facebook o Instagram) amb un missatge intern i us ajudarem.
Tot i la situació, què tingueu una bona lectura!